About

Σχετικά

Το «online ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ αξιοποίησης ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού» είναι το πρώτο δημόσιο, ανοιχτό και online ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ για τη χρήση και αξιοποίηση του ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού στην Ελληνική Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Αποτελεί νέα διαδικτυακή υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ), η οποία σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε και υποστηρίζεται από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» (ΙΤΥΕ) και ειδικότερα, από τη Διεύθυνση Στρατηγικής και Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού (ΔΙΣ).

Το online Παρατηρητήριο στοχεύει στην ευρύτερη και καλύτερη αξιοποίηση του διαθέσιμου ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου της σχολικής και προσχολικής εκπαίδευσης, ακολουθώντας την προσέγγιση: «ΠΑΡΑΤΗΡΩ – ΜΕΤΡΩ – ΒΕΛΤΙΩΝΩ».

Πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο για την επιστημονική παρακολούθηση της πληροφορίας σχετικά με τη χρήση του ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου και των σχετικών διαδικτυακών υπηρεσιών του ΥΠΑΙΘ από τη μαθητική, εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή κοινότητα και το ευρύ κοινό.

Είναι ανοιχτό σε όλους,  εκπαιδευτικούς,  ακαδημαϊκούς, ερευνητές,  φοιτητές, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο/η.

Στο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ θα βρείτε στατιστικά στοιχεία για τη χρήση και αξιοποίηση:

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν στο χρονικό διάστημα των 30 τελευταίων ημερών.

 

Για κάθε ένα από τα παραπάνω συστήματα, στο Παρατηρητήριο θα βρείτε:

  • Διαγράμματα Επισκέψεων: Γραφική αναπαράσταση των επισκέψεων κατά τις τελευταίες 30 ημέρες.
  • Επισκόπηση Επισκέψεων: Αριθμητικά στοιχεία για επισκέψεις, τη μέση διάρκεια επισκέψεων, τις προβολές σελίδων, τις συνολικές αναζητήσεις, τις μοναδικές λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν, τις λήψεις αρχείων κ.ά.
  • Εξειδικευμένα στοιχεία: Αριθμητικά στοιχεία αξιοποίησης μαθησιακών αντικειμένων:
    • ανά Θεματική Περιοχή / Γνωστικό Αντικείμενο που αφορά,
    • ανά Τύπο αντικειμένου (προσομοιώσεις, ασκήσεις, βίντεο, εκπαιδευτικά παιχνίδια, παρουσιάσεις, εικόνες, κ.ά.)
    • ανά Τάξη
    • Ανά Συλλογή όπου ανήκει
  • Επισκέψεις ανά ώρα: Στατιστικά στοιχεία επισκέψεων και γραφική αναπαράστασή τους ανά ώρα της ημέρας και ανά ημέρα εβδομάδας, κατά τις τελευταίες 30 ημέρες.
  • Επισκέψεις ανά χώρα: Αριθμητικά στοιχεία επισκέψεων σε κάθε ένα από τα παραπάνω συστήματα, ανά χώρα του κόσμου κατά τις τελευταίες 30 ημέρες, μέσα από γραφική πλοήγηση σε παγκόσμιο χάρτη.
  • Επισκέψεις ανά τύπο συσκευής: Αριθμητικά στοιχεία επισκέψεων ανά τύπο συσκευής (επιτραπέζιος Η/Υ, κινητό, ταμπλέτα, phablet κ.ά).

Το «online ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ βασίζεται και αξιοποιεί το πληροφοριακό σύστημα «Digital EduContent Web Αnalytics» που  αναπτύχθηκε από το ΙΤΥΕ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» με χρήση του λογισμικού ανοιχτού κώδικα matomo (https://matomo.org/) και προσφέρει τη δυνατότητα για ασφαλή και πολιτικώς ορθή συλλογή, καταγραφή, ανάλυση και διαχείριση των στοιχείων χρήσης και αξιοποίησης του ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου και των διαδικτυακών υπηρεσιών του ΥΠΑΙΘ. Φιλοξενείται σε υποδομή του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε. (ΕΔΥΤΕ).

Η ανάπτυξη του online ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ αξιοποίησης ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακό Σχολείο ΙΙ» του ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2014-2020  με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΚΤ) και το Ελληνικό Δημόσιο.

Κύλιση προς τα επάνω